Mariapark Lommel Werkplaatsen

Een beetje verscholen in een vroegere fabriekswijk van Lommel Werkplaatsen ligt het Mariapark, een prachtig, intiem en uniek bedevaartsoord. Elk jaar organiseert een plaatselijk comité vieringen voor de Heilige Maagd.

Historiek

1925: de eerste paters kapucijnen in Lommel-Werkplaatsen arriveerden. Kapucijn pater Cajetaan De Witte, was de drijvende kracht achter dit park.

Michiel Geysels, een betonkunstwerker uit Westmeerbeek, bouwde in het park langs de kerk van Lommel-Werkplaatsen, een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Mariapark Werkplaatsen

 

Tevens werd een groot Heilig Hartbeeld geplaatst.

Mariapark heilig hart beeld

 

1928: de grot en het beeld werden plechtig gewijd en de eerste bedevaart naar Lommel-Werkplaatsen vond plaats.

Met het oog op de uitgroei en bloei van de bedevaartplaats, speelde Pater Catejaan met de idee om rondom het park een krans van kapellen te bouwen ter ere van de Zeven Weeën van Maria. De opzet was om elke kapel in zo’n sfeer en kader te plaatsen dat de smart van de Heilige Maagd sprekend zou worden uitgebeeld.

1937: voltooiing van de kapellen.

1938: aankoop van een stuk heidegrond achter het reeds bestaande park. Op die grond wenste Catejaan over te gaan tot de bouw van een openlucht-kruisweg.

1949: inwijding van de Kruisweg, in aanwezigheid van Pater Matthias Vermang, provinciaal der kapucijnen.

Pater Cajetaan droeg ondertussen ook zorg voor de maandelijkse massa bedevaarten naar de grot te Lommel-Werkplaatsen.

Mariapark ingang kruisweg

Mariapark Kruisberg

Het Mariapark werd verder nog uitgebreid met een kerststal, een kapel ter ere van de H. Jozef, een beeld van de H. Franciscus en een H. Lidwinakapel.

1979: De parochie werd overgedragen aan het bisdom en het Mariapark werd in 1979 geschonken aan de parochiale werken.

1980: restauratie van de kruisweg. De parochie draagt zorg voor het onderhoud van het park.

1992: het Mariapark werd, met steun van de Koning Boudewijnstichting, gerestaureerd, en de kruisweg voltooid, zodat het er nu weer netjes bij ligt.

 

Bibliography

Wikipedia

Kapucijnen Vlaanderen