Lommelse Sahara

De Sahara is een uniek natuurgebied, dat deel uitmaakt van Bosland, het grootste bos- en natuurgebied van Noord-Limburg.

Men vindt er een bos, een zandvlakte, heide, 3 vijvers, en een 30 meter hoge uitkijktoren.

Historiek

1904 – 1940: giftige uitwasemingen komende van de zinkfabriek in Lommel Werkplaatsen maakten alle plantengroei onmogelijk.

Het fijne zand werd opgehoopt door de zuidwester winden.

Zinkfabriek Lommel Werkplaatsen

1920 – 1925: zandwinning. Onstaan van de putten.

Zandwinning Sahara Lommel

 

1945: aanleggen van naaldbebossing. Met behulp van hagen van sprokkelhout (zogenaamde ‘mutsaards’) werd het proces van complete verzanding voorkomen.

2013: Lommel krijgt subsidies om de heidevegetaties in natuurgebeid Sahara te herstellen. Dat besliste de Europese Commissie, die de helft van de investering voor haar rekening neemt.

2015: opening uitkijktoren

Kenmerken

  • 193 ha
  • de Lommelse Sahara maakt deel uit van het Bosland, een gebied van ca. 4500 hectaren groot dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten.

Huidige activiteiten

Het reservaat wordt mooi onderhouden en biedt tal van bewegwijzerde wandel-, mountainbike- en paardrijroutes.

Op en rond het water hebben heel wat vogels een thuis gevonden. ’s Winters is het een bivakplaats voor onder andere futen, eenden en zwanen.

Er is een uniek speelbos. Je vindt er twee wilgenhutten, een 25 meter lange tunnel, een stepping stone-pad, een natuurlijk speelveld en een ringwerp- en balspel.

Lommelse Sahara Winterbeelden

Recente foto’s

Foto’s Leon Vanham

Bronnen

Traveltalia

Vogelkijkhutten