Domein De Groote Hoef

De Groote Hoef was de eerste abdijhoeve op Lommels grondgebied. Op het domein vind je het molenmuseum, een Rosmolen, het woonstalhuis en de schuur.

Historiek

Middeleeuwen: eigendom behoorde toe aan de abdij van Averbode.

990: Graaf Ansfried, uit de adelijke familie van de graven van Leuven, schonk zijn domein (villam suam de Loemele) te Lommel, met een oppervlakte van meer dan 100 ha, aan de kloostergemeenschap het Kapittel van Hilvarenbeek in Nederland.

1227: het Kapittel van Hilvarenbeek schonk deze eigendommen aan de abdij van Averbode.

1486: woonhuis werd afgebrand door een bende vrijbuiters uit het garnizoen van Willem van Aarenberg. Huisraad, graanvoorraad en
veestapel gingen in de vlammen op.

1586: de hoeve werd platgebrand door een groep protestantse soldaten uit Geertruidenberg.

1587: wederopbouw

1735: schuur werd afgebrand door landlopers, mogelijk Bokkenrijders.

1736: heropbouw van de schuur

1798: De Groote Hoef met alle bijbehorende landerijen werd door de abdijheren van Averbode verkocht aan de echtelingen Verbeek-Aerts.

 

1975: de hoeve werd aangekocht door de stichting Groote Hoef

1994: de Groote Hoef wordt een beschermd monument

1995: bouw van een 19de eeuwse schaapskooi, en een rosmolen. Een rosmolen is een molen waarbij de aandrijvingkracht wordt geleverd door een paard (ros).

Gebouwen

  • gerestaureerde hoeve
  • molenmuseum, dat zich in oorspronkelijke schaapskooi bevindt. Het museum bezit werkende maquettes van verdwenen molens, molenstenen, motoren, gereedschap van molenmakers, molenonderdelen, een werkende graanmolen en tekeningen over de geschiedenis van het malen van graan. De vvzw Levende Molens organiseert hier rondleidingen.
  • een Rosmolen: een kleine, maar unieke restauratie van het molentype met prachtig binnenwerk, waarbij de draaibeweging wordt verzorgd door een boerenpaard dat in een cirkel rond de molen loopt.
  • het woonstalhuis
  • de schuur

Domein de Groote Hoef

De Rosmolen en het Molenmuseum

 

Bronnen

Limbopedia

Toerisme Lommel