Blauwe Kei

De Blauwe Kei is een populaire ontmoetingsplaats voor toeristen. De combinatie van het Kempens Kanaal, het Kanaal van Beverlo, het Sluizencomplex en de gezellige terrasjes zorgen ervoor dat de Blauwe Kei een van dé trekpleisters is in Lommel.

De Blauwe Kei ontleent haar naam aan een grote blauwe leisteen die door de Maas zou zijn aangevoerd in de loop der ijstijden, toen rotsblokken uit het zuiden werden meegesleurd door een machtige stroom van gletsjers en smeltwater. Sinds de aanleg van het Kanaal van Beverlo zou hij zijn verloren gegaan.

Historiek

1843 – 1846: graven van het Kempens Kanaal. Bedoeling was in de eerste plaats om het Luiks hinterland aansluiting te geven op de Antwerpse haven, en zo ook tussen de Maas en de Schelde. Tussen Bocholt (aan de Zuid-Willemsvaart) en Herentals (aan de bevaarbare Nete) werd aldus in een tijdspanne van slechts 3 jaren het Kempisch Kanaal gegraven.

Ook werd een tweetrapse schutsluis gebouwd, één van de drie sluizen om een verval van 15 m over een afstand van 4 km te overwinnen (Breuk van Rauw).

Tweetrapssluis Blauwe Kei

1844: opening van de eerste sectie van het kanaal van Bocholt naar de Blauwe Kei.

1854: graven van het Kanaal van Beverlo, dat hier aftakt van het Kempens Kanaal. Het Kanaal van Beverlo diende vooral als verbinding naar de grote militaire basis van Leopoldsburg. Het is 15 km lang en eindigt in een jachthaventje te Leopoldsburg. Later werd het ook gebruikt door de Vieille Montagne-fabriek van Wezel.

1887: bouw van een bredere zwaaikom.

Blauwe Kei Zwaaikom

Zwaaikom voor schepen op de Blauwe Kei1910: komst van Duitse glasblazers naar Klein Duitsland

1928: verbreding van het kanaal.

Verbreding Kempens Kanaal

1928: bouw van de eentrapse schutsluis, ten behoeve van schepen tot 600 ton.

Nieuwe Schutsluis Blauwe Kei

Verder heeft de Blauwe Kei nog 2 kleinere nederzettingen:

  • Klein Duitsland: een arbeiderswijk in de Ankerstraat, die haar naam dankt aan de Duitse glasblazers die er voor Wereldoorlog 1 neerstreken, om er te werken in een glasfabriekje van de familie Emsens.
  • Russendorp: deze nederzetting bevindt zich aan de noorderzijde van het Kempens Kanaal. Er bevonden zich eenvoudige huizen, waarvan de daken bedekt waren met ruwe graszoden, “russen” in het dialect.

Huidig situatie

  • plannen voor de aanleg van een nieuwe grote sluis, op een nieuwe kanaalarm parallel met het huidig kanaal.
  • nieuwe zandontginning op Russendorp

Recente videos

  • algemeen overzicht van de Blauwe Kei

  • het schutten van 2 schepen in het sluizencomplex


 

 

Bronnen

Blauwe Kei krijgt nieuw sluizencomplex 

Inventaris Onroerend Erfgoed.

Wandelen Zilvermeer, Blauwe Kei, De Maat 

Congresstad Lommel 

Wikipedia